Cinematik otvorí slávnostná premiéra slovenského filmu Až do mesta Aš

06.09.2012 Piešťany

Bratislava/Piešťany 6. septembra (TASR) – Filmom Až do mesta Aš debutujúcej slovenskej režisérky Ivety Grófovej slávnostne otvoria v piatok 7. septembra 7. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik v piešťanskom Dome umenia.

"Film mal premiéru na MFF Karlove Vary v súťažnej sekcii Na Východ od Západu, kde si ho všimlo aj viacero zahraničných kritikov z časopisov ako Variety alebo Screen. Hodnotili ho prívlastkami ako odvážny, nekompromisný či vysoko autentický a režisérku označili za talent, ktorý sa oplatí sledovať," uviedol pre TASR Peter Konečný z organizačného výboru festivalu.

Na festivale film uvedú v slávnostnej slovenskej premiére za účasti tvorcov. Hlavnou hrdinkou je rómske dievča Dorotka z východného Slovenska, ktoré po maturite odchádza za lepším životom do západočeského mesta Aš. Začína pracovať ako šička, no čochvíľa začne robiť spoločníčku bohatým Nemcom a dúfa, že jeden z nich si ju vezme so sebou a ožení sa s ňou. Ide o sociálnu drámu, ktorá stiera hranice medzi fikciou a dokumentom. Hoci je film inscenovaný, scenár vznikol na základe skutočných príbehov dievčat pokúšajúcich sa nájsť svoje šťastie. Postavy sú taktiež stvárnené prevažne nehercami, ktorým je zobrazované prostredie niečím blízke alebo podobné situácie sami zažili.

MFF v Piešťanoch ponúkne do 13. septembra 123 filmov domácej aj svetovej kinematografie, z nich 70 je celovečerných a 53 krátko- a stredometrážnych. Z celovečerných filmov uvedú 41, ktoré ešte na Slovensku neboli premietnuté. Festival sa uskutoční v šiestich premietacích priestoroch. Koná sa pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR.
 

Vyberte región